Ons huishoudboekje

Ik lees zelf altijd met veel interesse blog berichten over inkomsten en uitgaven. Hoe doen anderen het en wat kan ik daarvan leren? Daarom deel ik graag ons huishoudboekje.

Op dit moment zijn dit de budgetten die wij hanteren, gebaseerd op onze inkomsten en ons gemiddeld uitgavenpatroon. Onderaan dit overzicht zal ik de verschillende posten (waar nodig) toelichten.

Vaste inkomstenmaandkwartaaljaar
Maandsalaris man (excl. Vergoedingen)2328


Vergoedingen (o.a. Storingsdiensten)voorlopige teruggaaf belastingdienst339


kinderbijslag voor 3 kinderen
574.95

kindgebonden budget49


vakantiegeld

1700
Dertiende maand

1700
Totaal2716574.953400


Vaste lastenHypotheek1042,79


energie/gas68


zorgverzekering200


wegenbelastingzie totaal autokosten


woonverzekering44,92


AOV16,13


overlijdensrisicoverzekering15,36


peuterspeelzaal75


water
30

internet/bellen/tv40


mobiel bellen14


Gemeentelijke heffingen

650
autoverzekering

296
Kerk

150
schoorsteenvegen

50
tandartskosten

150
Totaal1516,20301296


variable lastenboodschappen450


drogisterij50


kleding120


cadeaus30


afhaal eten10


uitjes30


auto150


uitgaven aan (onderhoud) huis en tuin150


shag60


vakantie

1200
Totaal105001200

som inkomsten – uitgaven150,32


Sparen                                                                           75,00

Ik begin even bij de maandelijkse inkomsten en uitgaven:
Inkomsten:
Het salaris, de voorlopige teruggaaf en kindgebonden budget krijgen we maandelijks uitbetaald. Ik ga er dan ook van uit dat dit het bedrag is wat we maandelijks te besteden hebben.
Ik reken erop dat we iets teveel kindgebonden budget krijgen omdat het salaris van man dit jaar twee keer omhoog gegaan is.

Vaste lasten:
* Hypotheek: de hypotheek bestaat uit een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Dit bedrag bestaat voornamelijk uit rente en een klein deel inleg voor de spaarhypotheek. Dit is het bruto bedrag.
* Energie: zie mijn eerdere blog over ons energieverbruik
* Zorgverzekering: dit is het bedrag wat we maandelijks sparen voor onze verzekeringen. We betalen de premie per jaar en hiermee hebben we ruim voldoende om de premies te betalen en kosten van het eigen risico te betalen.
* Woonverzekering: dit is ons totale pakket, hierin inbegrepen: opstal, inboedel, WA en rechtsbijstand.

Variabele lasten:
* Boodschappen: zie mijn eerdere blog waar ik vertel hoe dit bedrag tot stand komt.
* Drogisterij: dit zijn voornamelijk luiers. Incidenteel koop ik shampoo, tandpasta, zonnebrandcrème en vitamines. Oudste is nu zindelijk overdag dus ik hoop dat dit bedrag nu gauw weer omlaag gaat.
* Kleding: koop ik niet maandelijks maar wil ik wel maandelijks budget voor hebben. Ik koop de meeste kleding tweedehands. Schoenen koop ik wel altijd nieuw en dit is denk ik ook de grootste kostenpost binnen ons kledingbudget.
* Cadeaus: hier probeer ik echt te bezuinigen. Dit zijn nu cadeautjes voor onze ouders, zussen/broers, neefjes/nichtjes en incidenteel voor anderen. Cadeaus voor ons gezin betaal ik meestal uit andere budgetten.
* Auto: dit is benzine en wegenbelasting.
* Onderhoud huis en tuin: we wonen hier nu 5 jaar en hebben afgelopen jaar aangebouwd. Momenteel geven we dit bedrag dus vaak wel uit omdat nog niet alles af/naar ons zin is. De rest van dit bedrag sparen we voor later onderhoud of voor woningverbetering.

Dan zijn er ook nog inkomsten en uitgaven die per kwartaal of per jaar komen.
* De kinderbijslag sparen we op een aparte spaarrekening. Hiervan betalen we grote uitgaven zoals nieuwe bedden of kamerinrichting als dit niet van de lopende rekening kan. Mochten we straks de zwemles niet van ons maandelijks inkomen kunnen betalen dan kan dat ook hiervan betaald worden. De rest kan later worden gebruikt voor school/studie kosten.
* Het vakantiegeld gebruiken we voor vakantie en de rest sparen we. Ik begroot nu €1200 voor de vakantie maar afgelopen jaar hebben we dit zeker niet besteed. Ook komend jaar verwacht ik niet zoveel uit te geven aan onze vakantie.
* De 13e maand: hiervan betalen we de gemeentelijke heffingen, de autoverzekering en onze bijdrage aan de kerk. De rest sparen we.

Zoals je ziet houden we per maand niet veel over om te sparen. Op dit moment, mei 2017, spaar ik standaard 75 euro. Dit is de besparing op peuterspeelzaalkosten nu de oudste naar school gaat. daarnaast probeer ik elke maand nog wat extra te sparen, maar onze budgetten zijn niet heel strikt maar meer leidend dus het lukt niet elke maand.
Mijn doel is om voor het einde van het jaar weer maandelijks te kunnen sparen en om te proberen of we onze budgetten nog wat naar beneden kunnen bijstellen.

Vragen, tips, of opmerkingen? Laat het weten middels een reactie!

1 opmerking:

  1. Dank voor jouw overzicht. Een van onze voornemens voor dit jaar is meer financiële zekerheid. Eerst willen we alles - inkomsten en uitgaven - in kaart brengen. Meten is immers weten. Ik heb altijd het idee gehad dat dat veel gedoe is, maar we gaan het gewoon proberen.

    BeantwoordenVerwijderen