zondag 3 september 2017

Familiedag

13 jaar geleden overleed mijn oma. Ze was toen al in de 90 en haar laatste verjaardag voor alle familie vierde ze toen ze 90 werd. Daarvoor had ze het al een paar jaar niet gevierd en zodoende was het een reünie voor alle neven en nichten en hun kinderen. Toen oma overleed kregen we het idee om regelmatig een familiedag te organiseren zodat we mekaar zouden blijven zien. Het bleef een paar jaar stil, maar 5 jaar later was de eerste familiedag een feit. Sindsdien hebben we elke twee jaar een familiedag. Elke keer wordt het stokje overgedragen naar anderen om de dag te organiseren en dit keer was ik aan de beurt, samen met mijn zussen en een nicht van ons. 

Uit of thuis

Tot nu toe waren de familiedagen altijd op een gehuurde locatie. Niet zo gek ook, met een familie van +/- 80 personen. Dit kan echter wel behoorlijke kosten met zich mee brengen en voor gezinnen met meerdere grote kinderen loopt dit aardig op. Het alternatief is bij iemand thuis en die mogelijkheid hebben we, want mijn ouders wonen in het buitengebied met een grote tuin en ook ruimte om naar binnen uit te wijken bij slecht weer. 
Wij kozen ervoor om de familiedag thuis te organiseren en daarmee kosten voor verblijf, eten en drinken en vermaak laag te houden.

Eten met de hele familie

Het avondeten was niet zo moeilijk, we gingen voor een barbecue verhuurbedrijf wat ons voorzag van vlees, salades, sauzen, brood en borden en bestek. 
Voor de borrel waren we het ook snel eens, we zouden zelf worst, kaas en komkommer snijden en nootjes en chips kopen. 
Bij de ontvangst koffie met taart die we zelf bakten was ook vanzelfsprekend. 
Het werd eigenlijk pas lastig bij de dranken; want hoeveel en wat moet je halen? We overwogen een bemande bar, maar dat paste eigenlijk niet zo goed bij ons doel om de kosten laag te houden. Een andere optie was drank via een catering te laten leveren zodat overgebleven flessen terg konden maar dat was ook nog best kostbaar. Toen realiseerden we ons dat je soms bij supermarkten ook kunt afspreken dat overgebleven drank teruggebracht mag worden. Dat konden wij gelukkig ook afspreken dus we konden met een gerust hart voldoende drinken in huis halen. 

Hoe kwamen we uit met het eten en drinken?

We begonnen met koffie, thee en taart. We hadden 8 taarten, waarvan één mislukt dus er stonden er 7 op tafel. Er was ruim voldoende en de rest werd lekker opgesnoept door de kinderen ;)
Voor de borrel hadden we redelijk goed ingekocht, behalve veel kaas is er weinig overgebleven. De dranken hadden we ruim ingekocht en dat bleek ook wel, er is véél drank over. 

Voor de barbecue bestelden we vlees, vis en vegetarische pakketten voor 60 personen. Dit omdat er ook veel kinderen onder de 74 aanwezigen zijn en de ervaring is dat de hoeveelheden vaak vrij ruim zijn. Hiermee kwamen we heel goed uit, er was nog steeds wel wat over maar dit hebben we goed kunnen verdelen zonder dat we de komende week elke dag hetzelfde eten ;)

Vermaak voor groot en klein

Meestal is er op de gehuurde locatie ook wat te doen, een speeltuin voor de kinderen bijvoorbeeld, maar we zijn ook eens wezen schaatsen. 
Wij wilden ook iets aanbieden en zo kwamen we op een familiequiz. We bedachten vragen over onze familie en zochten oude foto's op. In teams ging de familie de strijd aan en het leverde een hoop plezier op. Voor de kinderen (maar ook leuk voor de volwassenen) huurden we een paar oud hollandse spelletjes, hadden we een sjoeltafel en huurden we familiefietsen zoals deze (klik). Vooral de familiefietsen waren een grote hit, echt een aanrader!!

Een geslaagde dag

Het was een heel geslaagde dag. Het was gezellig, maar ook in financieel opzicht was het geslaagd. De kosten voor een volwassene waren €25 euro en voor kinderen onder de 12 jaar de helft. Daarmee zijn we ruim uitgekomen en hebben we nog een mooi bedrag over (hoeveel precies is nog niet bekend omdat de drank nog terug gebracht wordt). Het overgebleven bedrag gaat in een pot voor de volgende familiedag. Deze zal waarschijnlijk weer wat duurder worden want zelf organiseren is best te doen, maar het is wel veel werk voor de mensen die het organiseren. 

1 opmerking:

  1. Wat leuk om dit thuis te houden. Als het mogelijk is dan is het in de kosten te merken ja. En de oud hollandse spelen hebben wij ook eens gehuurd. Erg leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen