vrijdag 10 maart 2017

Een kas zonder glas

Die hebben wij momenteel in de tuin staan... Nou heeft er eerlijk gezegd nooit glas in gezeten want het was een kas met kunststof platen, maar ook die zitten er niet veel meer in sinds de laatste storm.

Een kunststof kas


Dit leek ons 3 jaar geleden een goede optie. Niet al te duur, niet gevaarlijk met de kinderen en de platen zouden lang mee gaan. De polycarbonaat platen zijn voorzien van een uv-werende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het plastic niet oplost onder invloed van de zon.
Bijkomend voordeel van deze platen is dat ze niet helemaal helder zijn en je daardoor minder last hebt van zonnebrand.

Storm deel I

Omdat onze kas in de achtertuin staat leek kunststof ons best geschikt, hij staat redelijk beschut dachten wij. Helaas viel het toch wat tegen en waaide er al gauw incidenteel een plaat uit. Meestal plaatsten we deze gewoon weer terug, maar na verloop van tijd hebben we zo ook wel vast gekit.

UV-werende coating

Helaas hadden wij de gebruiksaanwijzing niet helemaal goed begrepen. We dachten dat er een beschermende folie over de coating zat en hebben die verwijderd. Nu, 3 jaar later zijn de dakplaten compleet geperforeerd. De folie was geen beschermende folie, het was de uv-werende coating... 

We besloten de dakplaten te verwijderen en te vervangen door glas. Glas is voordeliger dan nieuwe polycarbonaat platen en voor het dak is het geen bezwaar. De constructie zou glas moeten kunnen dragen. 

Storm deel II

Nou ja, de dakplaten waren er al af maar er zat nog geen nieuw glas in. Toen ging het stormen en kwam de wind om de kas en in de kas en een paar uur later waren alle zijpanelen eruit geblazen. Nu staat er een geraamte met nog wel een voor en achterkant. Het ziet er wel een beetje zielig uit...

De vernieuwde kas

We zouden de zijpanelen nog wel kunnen gebruiken maar de randen zijn beschadigd waardoor het heel lastig is ze weer in het geraamte te schuiven. Bovendien zijn we bang dat dit een terugkerend probleem is. 
Liefst bouwen we een nieuwe kas, van duurzaam hout en glas. Maar echt duurzaam vind ik dat niet omdat het geraamte best nog bruikbaar is en de panelen die er nog in zitten aan de kopse kanten ook. Bovendien vind ik een kas geheel van glas toch ook wel spannend met de kinderen in de tuin. 
We hebben nu een compromis bereikt; het dak en de zijkanten worden voorzien van glas. Als het geraamte straks op is kunnen we het glas hergebruiken voor een glazen kas. 
Eén zijkant staat pal naast de zandbak. Op de zandbak komt daarom een deksel die als hij open staat als scheidingsmuur fungeert. 

De kosten

De gaten vullen met glazen platen is de voordeligste optie. Tuinglas kun je voordelig tweedehands kopen. Bovendien kunnen we deze platen later weer gebruiken voor een andere kas. De platen kosten €5,00 per stuk en we hebben er 16 nodig dus dat wordt €80.
De oude kunststof platen die nog niet al te beschadigd zijn door het zonlicht gebruiken we om een afdakje te maken naast de kas. Hier komen dit jaar de tomaten te staan en die doen het beter als ze niet bloot staan aan regen. 


We moeten wel even aanmaken nu, want binnenkort mogen de eerste plantjes de kas in!

1 opmerking:

  1. Wij hadden een goedkope kas van de Lidl, maar die is ook compleet stuk gewaaid...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen