dinsdag 16 augustus 2016

Voogdijschap

Je hoopt natuurlijk samen oud te worden, maar je weet het maar nooit. Daarom is het verstandig om na te denken over zaken die geregeld moeten worden voor het geval je komt te overlijden. En als je kinderen hebt zijn zij mijns inziens wel het belangrijkste in dat rijtje.
Helaas moet ik bekennen dat ik dit vandaag pas gedaan heb. Met twee kinderen van 3,5 en bijna 2 jaar oud en de 3e op komst werd dat wel hoog tijd!

En weet je? Het is tegenwoordig helemaal niet zo lastig! Vroeger moest je dit soort dingen vast laten leggen in een testament bij de notaris, dit kostte dan natuurlijk nog geld ook. Maar nu kan het gewoon digitaal met je DigiD middels het formulier Verzoek gezag na overlijden.

Je kunt hier als ouders samen, of ieder voor zich, één of meerdere mensen aanwijzen voor het voogdijschap over je kinderen wanneer je komt te overlijden. Deze persoon/personen moeten dit nog wel aanvaarden op het moment dat je komt te overlijden. Het is verstandig je er even in te verdiepen want het maakt nogal verschil of je bijvoorbeeld één of twee voogden aanwijst. 

Gelukkig waren wij het er al voor de geboorte van ons eerste kind over eens wie we als voogden voor onze kinderen zouden willen. Echter, na wat eenvoudig leeswerk hebben wij hebben ervoor gekozen om één persoon als voogd aan te wijzen. Dit omdat deze persoon dan niet perse zelf de zorg op zich hoeft te nemen maar ook een ander aan kan wijzen om de dagelijkse zorg voor de kinderen op zich te nemen. Zij blijft dan overigens wel de voogd. Wanneer je een stel aanwijst als voogd dan zijn zij verplicht zelf de kinderen op te vangen en ook de financiële aansprakelijkheid gaat verder dan wanneer slechts één van beiden officieel voogd is.

Ik ben blij dat ik dit eindelijk geregeld heb, want het geeft me toch wel rust. Al hoop ik natuurlijk dat het nooit zover komt!2 opmerkingen:

 1. Wij hebben jaren geleden een testament op laten stellen, maar willen dat eigenlijk herzien. We hikken er al jaren tegenaan om dat te doen. :-) Dit is ook wel heel handig zeg, wat goed dat jullie dat uitgezocht hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar. En ik was altijd een beetje verontwaardigd als mensen dit niet geregeld hadden maar het heeft bij dus ook dik 3 jaar geduurd.
   Als het je alleen om de voogdij gaat kun je dus ook het genoemde formulier invullen. Het laatst opgestelde document is namelijk geldig.

   Verwijderen