maandag 22 augustus 2016

Ons huishoudboekje

Mijn blog over rondkomen van 1 salaris wordt goed gelezen. Daarom iets eerder dan gepland deze blogpost over ons volledige huishoudboekje.

Op dit moment zijn dit de budgetten die wij hanteren, gebaseerd op onze inkomsten en ons gemiddeld uitgavenpatroon. Onderaan dit overzicht zal ik de verschillende posten (waar nodig) toelichten.

Vaste inkomsten maand kwartaal jaar
Maandsalaris man (excl. Vergoedingen) 2300


Vergoedingen (o.a. Storingsdiensten)voorlopige teruggaaf belastingdienst 339


kinderbijslag voor 2 kinderen
383,3

kindgebonden budget 39


vakantiegeld

1700
Dertiende maand

1700
Totaal 2678 383,3 3400


Vaste lastenHypotheek 1042,79


energie/gas 68


zorgverzekering 200


wegenbelasting 56


woonverzekering 43,2


AOV 16,13


overlijdensrisicoverzekering 15,36


peuterspeelzaal 148


water
30

internet/bellen/tv 42


mobiel bellen 14


Gemeentelijke heffingen

650
autoverzekering

296
Kerk

150
schoorsteenvegen

50
tandartskosten

80
Totaal 1645,48 30 1226


variable lastenboodschappen 450


drogisterij 50


kleding 100


cadeaus 30


afhaal eten 10


uitjes 30


auto 200


uitgaven aan (onderhoud) huis en tuin 150


shag 50


vakantie

1200
Totaal 1070 0 1200

som inkomsten – uitgaven -37,48
Ik begin even bij de maandelijkse inkomsten en uitgaven:
Inkomsten:
Het salaris, de voorlopige teruggaaf en kindgebonden budget krijgen we maandelijks uitbetaald. Ik ga er dan ook van uit dat dit het bedrag is wat we maandelijks te besteden hebben.
Ik reken erop dat we iets teveel kindgebonden budget krijgen omdat het salaris van man dit jaar twee keer omhoog gegaan is.

Vaste lasten:
* Hypotheek: de hypotheek bestaat uit een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Dit bedrag bestaat voornamelijk uit rente en een klein deel inleg voor de spaarhypotheek. Dit is het bruto bedrag.
* Energie: zie mijn eerdere blog over ons energieverbruik
* Zorgverzekering: dit is het bedrag wat we maandelijks sparen voor onze verzekeringen. We betalen de premie per jaar en hiermee hebben we ruim voldoende om de premies te betalen en kosten van het eigen risico te betalen.
* Woonverzekering: dit is ons totale pakket, hierin inbegrepen: opstal, inboedel, WA en rechtsbijstand.

Variabele lasten:
* Boodschappen: zie mijn eerdere blog waar ik vertel hoe dit bedrag tot stand komt.
* Drogisterij: dit zijn voornamelijk luiers. Incidenteel koop ik shampoo, tandpasta, zonnebrandcrème en vitamines. Oudste is nu zindelijk overdag dus ik hoop dat dit bedrag nu gauw weer omlaag gaat.
* Kleding: koop ik niet maandelijks maar wil ik wel maandelijks budget voor hebben. Ik koop de meeste kleding tweedehands. Schoenen koop ik wel altijd nieuw en dit is denk ik ook de grootste kostenpost binnen ons kledingbudget.
* Cadeaus: hier probeer ik echt te bezuinigen. Dit zijn nu cadeautjes voor onze ouders, zussen/broers, neefjes/nichtjes en incidenteel voor anderen. Cadeaus voor ons gezin betaal ik meestal uit andere budgetten.
* Auto: dit is benzine en wegenbelasting.
* Onderhoud huis en tuin: we wonen hier nu 5 jaar en hebben afgelopen jaar aangebouwd. Momenteel geven we dit bedrag dus vaak wel uit omdat nog niet alles af/naar ons zin is. De rest van dit bedrag sparen we voor later onderhoud of voor woningverbetering.

Dan zijn er ook nog inkomsten en uitgaven die per kwartaal of per jaar komen.
* De kinderbijslag sparen we op een aparte spaarrekening. Hiervan betalen we grote uitgaven zoals nieuwe bedden of kamerinrichting als dit niet van de lopende rekening kan. Mochten we straks de zwemles niet van ons maandelijks inkomen kunnen betalen dan kan dat ook hiervan betaald worden. De rest kan later worden gebruikt voor school/studie kosten.
* Het vakantiegeld gebruiken we voor vakantie en de rest sparen we. Ik begroot nu €1200 voor de vakantie maar afgelopen jaar hebben we dit zeker niet besteed. Ook komend jaar verwacht ik niet zoveel uit te geven aan onze vakantie.
* De 13e maand: hiervan betalen we de gemeentelijke heffingen, de autoverzekering en onze bijdrage aan de kerk. De rest sparen we.

Zoals je ziet houden we per maand niet veel over om te sparen. Zoals ik eerder al schreef sparen we op dit moment helemaal niet, doordat we nog steeds geld uitgeven aan grote klussen in huis.
Mijn doel is om voor het einde van het jaar weer maandelijks te kunnen sparen en om te proberen of we onze budgetten nog wat naar beneden kunnen bijstellen.

Vragen, tips, of opmerkingen? Laat het weten middels een reactie!


7 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Allereerst vind ik dat je een leuke, interessante blog hebt. Ik ben onlangs weer gaan werken en mijn man heeft een dag ouderschapsverlof. Het huidige overheidsbeleid is namelijk zeer ongunstig voor eenverdieners. Lees o.a.: http://www.rd.nl/vandaag/politiek/eenverdiener-11-000-bruto-euro-erbij-is-netto-35-euro-eraf-1.552647. Heb je deze belastingregels ook meegenomen in jullie financiële plaatje? Ik ben benieuwd. Groetjes, Jantine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jantine,
   Dankjewel voor je reactie! Ik heb het artikel even gelezen, de rekenvoorbeelden die ze geven zijn gebaseerd op gezinnen in een huurhuis die huurtoeslag en zorgtoeslag krijgen. Omdat wij een koopwoning hebben ligt het net anders. Wat voor ons denk ik het grootste verschil maakt is het wegvallen van de combinatiekorting voor de minst verdienende partner (zie mijn eerdere blog: rondkomen van één salaris)
   Waar ik dan wel benieuwd naar ben is of het zoveel gunstiger is als je allebei werkt? Je bent immers toeslagpartners dus lijkt me dat je nog steeds geen huur- en zorgtoeslag krijgt? Alleen het belastingtarief zal misschien verschil maken?

   Verwijderen
 2. Heel leuk om te lezen! Kun je misschien bezuinigen door je internetabonnement over te sluiten? (Of dreigen over te sluiten? Dan krijg je vaak een half jaar korting). In het kader van alle kleine beetjes helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het idee. Ik heb onlangs nog wel vergeleken maar we zitten op zich heel goedkoop voor het basispakket. We kunnen wel voor een korte periode voordeliger uit zijn, maar daarna gaan we flink meer betalen.
   We hebben internet, tv en bellen voor 34 euro en dit wordt nooit duurder. Daar bovenop hebben we de mogelijkheid om op te nemen voor 5 euro. De rest van het bedrag bestaat uit eventuele belkosten, maar in principe bellen we met onze mobiele telefoon.
   Maar naar aanleiding van je opmerking ga ik gewoon weer eens een rondje shoppen :)

   Verwijderen
  2. De opties voor combivoordeel zijn veranderd en daardoor kan ik nu kiezen voor 5 euro korting, dus meteen gewijzigd! Bedankt voor het duwtje in de rug Sjoukje!

   Verwijderen
 3. Ik ben begonnen met teruglezen van je blog. Leuk hoor je blogs. Af en toe zal ik als je tips vraagt wat schrijven.
  Je link naar je boodschappenbudget is trouwens niet juist. Als ik erop klik kom ik uit bij de energie.
  Eerlijk gezegd vind ik het een best hoog bedrag voor je boodschappen. 500 euro inclusief drogisterij en 50 roken.
  Wij zijn met 4 groten (2 ouders 2 kids, maar eten als volwassenen) en ik gebruik 85 per week en heb daar momenteel echt genoeg aan. Hoe scherper ik op let, hoe beter het gaat. Verder zie ik geen gekke dingen.
  Misschien kun je ook met weekmenu's gaan werken of misschien doe je dat al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je terug bent gaan lezen en nog reageert :)
   Misschien had je het boodschappen blog inmiddels wel gevonden, maar het hoge bedrag komt denk ik vooral doordat we veel biologisch eten. Aan alleen biologische groenten en fruit besteden we al 41,45 per week. (Heb de link trouwens aangepast, dankjewel)
   Over weekmenu's schreef ik toevallig deze week ;)

   Verwijderen